UEA Sports Facility Colney Lane – Latests Plans

_DSC8825-logoCommentary by UEA traffic consultant:­

“Following comments raised by the Bicycle User Groups regarding the proposals for cyclists along the access road to the new rugby club development at the University of East Anglia, the design and provision of facilities has been reviewed and a revised design has been put forward. The following amendments have been made:

  • A shared use footway / cycleway facility will be provided along the northern side of the access road for its entire length. This will measure 3.25 metres in width and will be segregated from the adjacent access road by a kerb and level difference.
  • Dropped kerbs will be provided where the shared facility crosses the access to the existing Sports Pavilion parking and give­way markings will be provided for cyclists to ensure that they are aware that there is a requirement to slow. Timber bollards will also be placed on the facility to prevent vehicle use. near to this point to slow cyclists and warn both cyclists and pedestrians of a change ahead.
  • The shared pedestrian and cycle facility will continue west of the access to the Sports Pavilion parking, providing a new 3.25m shared pedestrian cycle facility and connection point to Colney Lane near the junction with NNUH hospital access.
  • Give way markings will be provided on the existing shared facilities on Colney Lane where the facility meets the new access to the development site.
  • Barriers will also be provided on the Rugby Club access road just to the east of the Sports Pavilion parking to control access to the Rugby Club.

The shared use facility could not be provided with full priority as it passes the access to the Sports Pavilion access because it is shared for pedestrians and cyclists. This arrangement, however represents a safer arrangements than what is currently provided and cyclists will only have to yield to vehicles entering the Sports Pavilion parking area, which will be minimal over the course of the day.

With regard to the facility being shared, segregation along the access road has not been possible.

This is due to the fact that the route would need to be widened to five metres. This would have implications for visual impacts, cost and the benefits of segregation are questionable. Studies have shown that there is no evidence to suggest that segregation by a white line materially reduces the potential for conflict between pedestrians and cyclists.

The revised design is considered to provide a safer layout for pedestrians and cyclists along the access road and reduce interaction with motorised vehicles.

I hope the attachments together with the above commentary make sense. We will provide further feedback as previously advised once our meeting with the county transport officer has taken place.”

General Plans

Site Access from Colney Lane

Cycle and Pedestrian Routes Meeting 02.03.2016